IMPRESII: Samarkand, de Amin Maalouf

Șeherezada se dovedește a fi o muză ce-și împrăștie praful de stele peste mări, peste țări și mai ales peste timp. Poveștile despre oameni și întâmplări din vremea Imperiului Persan vor avea mereu efectul unui elixir pentru cuget și simțire, fie că însoțesc umanitatea din vremuri imemoriale, fie că sunt împletite cu istoria recentă de către un autor contemporan pe care țara de adopție l-a numit cu duioșie Domnul Orient.

Cuvinte bine potrivite

Până în ziua în care vei putea să spui tot ce gândești, vor fi avut vreme să îmbătrânească urmașii urmașilor tăi. Trăim în epoca tainei și a fricii, trebuie să ai două fețe, una s-o arăți mulțimii, iar pe cealaltă ție și Creatorului tău. Dacă vrei să-ți păstrezi ochii, urechile și limba, uită ca ai ochi, urechi și limbă.

Ce rămâne dintr-o cetate este privirea indiferentă pe care va fi îndreptat-o asupra ei un poet pe jumătate beat.

Ocrotită de sipetul ei  de aur, cartea se va ivi  intactă din  întunecimile marine, cu destinul îmbogățit  de o  nouă odisee. Degetele vor putea s-o atingă, s-o deschidă, să se afunde în ea; ochii robiți îi  vor  urmări de  la un  capăt la altul hronicul aventurilor, vor descoperi poetul, primele sale versuri, primele beții, primele spaime. Și secta Asasinilor. Apoi se vor opri,  neîncrezători, în fața unei imagini de  culoarea nisipului și  a smaraldului.

Păstrează această carte. Ori de câte ori un vers va căpăta formă în mintea ta, ori de câte ori se va apropia de buzele tale, căutând să iasă, înăbușă-l fără cruțare, scrie-l mai bine pe aceste file, care vor rămâne tăinuite.

Ea nu poartă nici dată, nici semnătură, nimic altceva decât aceste  fraze, pătimașe sau  dezamăgite:  Samarkand, cel mai frumos chip pe care Pământul l-a îndreptat vreodată spre soare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s