EXPRESII: Două parale

Mai vechi sau mai noi, există în cultura din care facem parte expresii a căror conotație ne este atât de familiară, încât rareori ne gândim la originea lor.

Să se fi aflat oare un lucru care valora, într-adevăr, două parale? Fără să căutăm răspunsul, îl întâlnim pe neașteptate într-o carte cu parfum de istorie, care face o scurtă escală în anii 1770, în timpul războiului ruso-turc.

Monedele Sadagura, bătute în urmă cu treizeci-patruzeci de ani  de un evreu într-o monetărie ridicată în pripă lângă Cernăuți, speriau și astăzi neguțătorii și hangiii din amândouă Principatele. La vremea celei dintâi intrări a armatelor ruse în Principate, generalii acelor ani plănuiseră această metodă simplă pentru plata aprovizionării trupelor: din metalul tuturor tunurilor turcești capturate aveau să se bată monede cu care mai apoi intendența rusă avea să plătească neguțătorilor și țăranilor cele trebuincioase, hrana oamenilor și a cailor. Moneda Sadagura prețuia două parale.

Problemele au început să apară atunci când oamenii au dorit să folosească mai departe paralele primite. Ele nu erau acceptate de ruși pentru plata taxelor, nici de domnie pentru dările anuale. Carevasăzică, rușii bătuseră o monedă din fier de tun pe care însă nu o primeau ca plată, ci numai o dădeau. Atunci când țăranii au refuzat, la rândul  lor, să le mai primească în schimbul produselor, în țară s-a ivit o lege nouă care permitea confiscarea avutului de la cei care refuzau monedele Sadagura.

„Acceptați doar aur și argint și plătiți numai în cupru”, spuseseră generalii ruși tuturor comandanților trupelor cantonate în Principate în anii aceia, stabilind pentru totdeauna regimul aplicat paralelor din cupru de tun.

Prin sate a apărut vorba scrâșnită „nu face nici două parale”, legată tot de monedele cu pricina.

Simona Antonescu,  Hanul lui Manuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s