Tăcerea e de aur

Dorim să părem mai deștepți decât credem că suntem, fără ne dăm seama cât e de greu să ascundem sentimentele de îngrijorare și îndoială care ne cuprind uneori, împiedicându-ne să acționăm așa cum am fi dorit.

Atunci când suntem siguri de un lucru și am putea să băgăm mâna în foc pentru ceea ce știm, ținem cu tot dinadinsul să ne impunem punctul de vedere, uitând că totul în jur este într-o continuă schimbare. Rareori avem modestia de a admite, în perorația noastră, că există o altă abordare, și de a demonstra astfel că lăsăm loc pentru idei și păreri diferite de ale noastre. Dacă ne-am gândi un pic, doar un pic, am ajunge la concluzia că o astfel de atitudine este benefică: nimeni nu e perfect, iar cel ce își (re)cunoaște limitele este perceput ca o persoană echilibrată și inteligentă. Dacă am reuși să ne exprimăm cu precauție și în cuvinte simple, interlocutorul va aprecia, cu siguranță, respectul pe care îl manifestăm față de timpul său.

Înțelepții din Egiptul Antic au constatat că tăcerea e de aur. Știm din moși-strămoși că tăcerea ne învăluie într-o aură de mister care le dă de gândit celor din imediata apropiere, căci își vor pune întrebări, vor încerca să ghicească și vor face presupuneri în ceea ce privește cunoașterea, înțelepciunea sau experiența noastră, fără a ne pune la îndoială abilitățile. Și totuși rareori facem această alegere, de teamă să nu lăsăm impresia de stângăcie. În loc să stăm liniștiți, să luăm aminte la mersul lucrurilor și să ne alegem atent cuvintele, preferăm să vorbim necontenit,  fără să realizăm că acest lucru este direct proporțional cu probabilitatea de a spune ceva prostesc, greșit, sau chiar mai rău – de a jigni pe cineva.

La fel ca atâtea alte daruri de neprețuit pe care le neglijăm, tăcerea este la îndemâna fiecăruia dintre noi. Și poate tocmai de aceea nu reușim s-o apreciem cum se cuvine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s